Menu
Buiten koken

Inbranden van je Dutch Oven met Crisco – zo doe je het

De Dutch Oven is een leuke toevoeging voor het koken op je buitenvuurtje. Voor het eerste gebruik moet je je Dutch oven inbranden om zo te voorkomen dat je eten aanbrandt. In deze blogpost leggen we je uit hoe je jouw Dutch Oven op de juiste manier inbrandt met behulp van Crisco.

Wat is Crisco en waar koop je het?

Crisco is een plantaardig bakvet dat rijk is aan plantaardige oliën, waaronder sojaolie. Het is een handige keuze om een antiaanbakeffect op je Dutch Oven te krijgen. Het hoge rookpunt van Crisco maakt het ideaal voor deze toepassing en zorgt ervoor dat het vet niet snel zal verbranden tijdens het inbrandproces.

Crisco kun je kopen bij Bol.com of bakwinkels.

Reinig de Dutch Oven

Voordat je begint met het inbrandproces, moet je de Dutch Oven grondig reinigen. Gebruik warm water en een milde afwasmiddel om eventuele fabrieksresten en vuil te verwijderen. Schrob de binnen- en buitenkant met een zachte spons om het oppervlak glad te maken. Spoel de Dutch Oven vervolgens goed af en droog deze volledig af met een schone handdoek.

Breng een Dunne Laag Crisco aan

Neem een schone doek of keukenpapier en breng een dunne laag Crisco aan op zowel de binnen- als de buitenkant van de Dutch Oven. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken bedekt, inclusief de deksel en handvatten. Het is essentieel om slechts een dunne laag aan te brengen om te voorkomen dat er overtollig vet ontstaat.

Verwijder Overtollig Vet

Met een schoon stuk keukenpapier veeg je voorzichtig alle overtollige Crisco weg. Het doel is om alleen een dunne, gelijkmatige laag op de Dutch Oven achter te laten.

Plaats in de Oven

Plaats de Dutch Oven ondersteboven in een voorverwarmde oven op ongeveer 200°C (400°F). Plaats een bakplaat of aluminiumfolie op het onderste ovenrek om eventueel lekkend vet op te vangen. Laat de Dutch Oven gedurende 1 tot 2 uur in de oven zitten om het inbrandproces te voltooien.

Afkoelen en eventueel herhalen

Haal de Dutch Oven voorzichtig uit de oven en laat deze volledig afkoelen. Het kan zijn dat de eerste inbrandbeurt nog niet voldoende is om het gewenste antiaanbakeffect te bereiken. In dat geval kun je de stappen 2 tot 4 herhalen voor een betere dekking en resultaat.

Met een goed ingebrande Dutch Oven bereid je de lekkerste gerechten op open vuur en heb je jaren plezier van je kookpot!