Stenen tuinhaardAlles wat je wilt weten over een stenen tuinhaard

Helaas nodigt het Nederlandse klimaat niet uit om avondenlang buiten te zitten om te barbecueën, te borrelen of om op een andere manier te ontspannen. Vaak wordt het vroeg op de avond te koud om nog comfortabel buiten te kunnen zitten. Een terrashaard kan hiervoor de oplossing bieden en het is daarom ook een veel verkocht artikel in bouwmarkten en tuincentra. De vele uitvoeringen die er te vinden zijn bieden voor ieder wat wils. Je kunt kiezen uit veel stijlen en materialen, zodat je altijd een haard vindt die goed past in jouw tuin.

Bekijk aanbod

 

De pluspunten van een stenen tuinhaard op een rijtje

Tegenwoordig is een stenen tuinhaard erg populair vanwege de mooie uitstraling en de vele voordelen. Een gemetselde haard geeft een authentieke sfeer, terwijl een betonnen uitvoering een stoere, industriële look kan creëren. Steen is een zeer hittebestendig materiaal en dat maakt dat een stenen haard erg duurzaam is. Het steen loopt door het vele verhitten geen schade op en gaat daarom heel lang mee. Zeker als je kiest voor een betonnen variant kun je er je leven lang van genieten. Daarnaast kun je er niet alleen met hout, maar ook met houtskool een vuurtje op stoken. Houtskool wordt warmer dan gewoon hout en daarom is dit voor veel mensen een voordeel. Je kunt dan meer warmte creëren op je terras dan met houtblokken. Ook is steen een relatief goedkoop materiaal, waardoor je voor zachte prijsjes een stenen haard kunt kopen.

 

Kachel en barbecue in één

Uitgerust met een tuinset, een parasol, een buitenhaard en barbecue ben je helemaal klaar voor de zomeravonden. Maar als je een kleine tuin hebt, is het lastig om al deze benodigdheden een plaatsje te kunnen geven. Het voordeel van een stenen tuinhaard is dat je op de meeste ook kunt barbecueën. Je hebt dan een tuinhaard en een barbecue in één. Na het barbecueën kun je een heerlijk warm vuurtje stoken, zodat je nog lekker lang kunt natafelen.

Meestal wordt een stenen tuinhaard geleverd met een rooster om op te barbecueën, maar het is vaak ook mogelijk om er zelf een rooster op te plaatsen. Sommige uitvoeringen hebben zelfs een plankje waar je etenswaren op kunt zetten of een werkblad om het eten op te bereiden. Er zijn ook varianten met een pizzaoven waar je de heerlijkste, zelfgemaakte pizza’s in kunt bakken. Dit zorgt ervoor dat de haard ook functioneert als een echte buitenkeuken en dat je in de zomermaanden optimaal kunt genieten van het buitenleven. Het grote voordeel van een terrashaard gebruiken als barbecue is dat de rook door de pijp omhoog wordt geblazen, zodat omstanders en ook de buren geen last hebben van rook en stank.

 

Tips bij het plaatsen en gebruiken van een stenen tuinhaard

Steen is een zwaar materiaal en vooral als je kiest voor een betonnen tuinhaard, moet je een aantal maatregelen nemen voor je de haard kunt plaatsen. Een stenen terraskachel bestaat meestal uit meerdere delen die los geleverd worden en ter plekke op elkaar worden gemetseld. Soms wordt dit door de leverancier gedaan, maar je kunt het ook zelf doen. Er zijn ook stenen buitenhaarden die op maat kunnen worden gemaakt, zodat je geheel eigen wensen in de haard kunt laten verwerken. Verplaatsen van een kachel van steen is erg lastig, dus de plaats is meestal permanent. Het is daarom verstandig van tevoren goed na te denken over de plek waar de stenen tuinhaard moet komen. Kies een plek waar je gemakkelijk met een gezelschap omheen kunt zitten, zodat iedereen van de warmte kan genieten.